Blijvend in balans

Hoe help ik mijn horecabedrijf om zeep in 7 stappen?

Geplaatst op

In de horeca moet je je aan strikte regels houden om een goedlopend bedrijf te kunnen runnen, zoals de HACCP: een methode die helpt om tijdens de voedselbereiding gevaren van besmetting door ziektekiemen en chemische middelen te verkleinen. Elke ondernemer uit deze branche kan je vertellen dat wanneer je deze regels niet volgt, het snel afgelopen is met je horecaonderneming. In deze blog vertellen we je in 7 stappen hoe je het niet moet doen, zodat jij het wel goed doet.

Stap 1. Regel de administratie niet of slecht

Ondanks de verplichting je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, doe je dit gewoon niet. Je start gewoon wanneer het jou uitkomt. Dat scheelt je immers 50 euro inschrijfgeld! Inkomsten en uitgaven vooral niet bijhouden en inkomsten niet opgeven bij de belastingdienst. Het zijn immers jouw zuurverdiende centen.

Stap 2. De regels van de gemeente aan je laars lappen

Wanneer je ergens een toko wilt openen, dan mag je dat toch gewoon doen? Begin bijvoorbeeld een restaurant of kroeg op een plek waar dat volgens het bestemmingsplan van de gemeente niet mag. Zie je een pand ergens in een leuke wijk: koop of huur het direct. Lees het bestemmingsplan niet en ga lekker aan de slag met de verbouwing als dit nodig is. Het risico dat de gemeente je zaak dichtgooit kun je gewoon op de koop toenemen.

Stap 3. Bouwvergunning

Wanneer jij een pand koopt, dan is het van jou en dan bepaal jij wat je er mee doet, niet waar? Dus een vergunning aanvragen om te mogen bouwen is echt onzin. Beschermde monumenten moeten om de zoveel tijd nodig een opknapbeurt hebben, want alles in de wereld verandert en we laten we alsjeblieft niet te conservatief zijn. Dus je pakt die slopershamer en tik de gevel uit dat oude pand, dit doe je immers juist om ruimte te maken voor die postmoderne erker die je al zo lang voor je ziet. Daar knapt die groezelige buitenkant echt van op.

Stap 4. Brandveiligheid in je restaurant

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aanvragen is een hoop gedoe en zeg nou zelf: hoe vaak breekt er nu eigenlijk brand uit in een woning of restaurant? Starten zonder vergunning is snel en kosteloos.

Stap 5. Vertel de gemeente niets

Als ondernemer in de horeca heb je te maken met speciale regels omtrent het energiegebruik, afvalstoffen en hoeveel geluid je produceert. Normaal gesproken vertel je de gemeente dat je op een bepaalde plek als ondernemer begonnen bent, maar voor jou geldt dat allemaal niet.

Stap 6. Schenk sterke drank zonder vergunning

Om extra winst te pakken, kun je direct beginnen met het schenken van sterke drank. Een vergunning moet je officieel wel hebben, maar als je het onder de toonbank verkoopt, dan is er echt geen haan die er naar kraait. Een ondernemers moet vrij zijn om zoveel mogelijk winst te pakken.

Stap 7. Denk niet aan voedselveiligheid

Voor de Caesar Salade snijd je gemakkelijk op dezelfde plank rauwe kip en sla. Precies in die volgorde. Ook de ansjovisfilets ga je op die salmonellasnijplank met een mes te lijf. Dat je hiermee alle regels omtrent de voedselveiligheid (HACCP) overtreedt, is toch jouw probleem niet. Op deze manier werk je efficiënter, heb je minder afwas en als je gasten ziek worden, dan zijn ze toch al weer vertrokken.

Conclusie

Zorg dat je niet te veel ruchtbaarheid geeft aan je onderneming, zodat je de zaken zo schimmig mogelijk kunt houden. Wanneer je dit niet ziet zitten, volg dan gewoon de regels die je helpen om op een professionele manier een horecabedrijf te runnen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden