Blijvend in balans

Waarop letten als je gaat starten met trailrunning?

Geplaatst op

Vroeger waren er nog niet veel mensen die gingen trailrunnen, maar tegenwoordig wordt het steeds populairder. Dit betekent dat er jaarlijks veel nieuwe trailrunners bijkomen. Wil jij ook gaan starten met trailrunning? Dan is het handig dat je weet waar je allemaal op moet letten tijdens het trailrunnen. Lees hieronder onze handige tips!

  1. Zorg voor de juiste kleding

Bij trailrunnen heb je andere schoenen en andere kleding nodig in vergelijking met normaal hardlopen. Trailschoenen hebben een beter grip op de verschillende ondergronden en zijn daarnaast erg flexibel. Tijdens het rennen is een trailvest misschien wel fijn in plaats van een rugzak. Verdiep je hier een keer in, door bijvoorbeeld op trailrunstore.com te kijken, en kijk welke gear het beste bij jou past. 

  1. Let niet te veel op je horloge

Als je gaat trailrunnen, gaat het niet per se om snelheid. Ga dus niet letten op de tijd en hoe lang je al aan het rennen bent. Het gaat juist om de afstand die je af moet leggen. Houd er hierbij altijd rekening mee dat je vaak twee keer zo lang onderweg bent in vergelijking met dezelfde afstand. Verwacht dus niet dat je net zo snel kunt trailrunnen als dat je kunt hardlopen. 

  1. Train ook voor de tweede helft

Ondanks dat je niet moet gaan stressen over een bepaalde tijd of over een bepaald tempo, is het wel leuk om een sportieve uitdaging aan het trailrunnen toe te voegen. Zorg ervoor dat je je krachten goed verdeeld op de weg en zorg dat je niet te hard bergen op probeert te rennen, anders ga je in de tweede helft erg veel tijd verliezen. Uiteindelijk draait het om het verdelen van je energie. 

  1. Versnellen, springen en afremmen

Als je op een weg gaat hardlopen is iedere stap hetzelfde, vanaf de start tot de finish. Je gebruikt hierbij vooral je hamstrings, quadriceps en bilspieren. Als je gaat trailrunnen krijg je veel meer te maken met bochten, wortels, verschillende ondergronden en kuilen in het pad. Hierdoor moet je continu versnellen, afremmen en soms ook springen. Je gebruikt hier meer spieren voor dan alleen maar rechtdoor hardlopen, waardoor het belangrijk is dat je deze spieren gaat trainen. Focus voornamelijk op de zijkant van je benen en de romp en probeer deze te versterken.

Gerelateerde berichten

Microdosering truffels: een kleine stap voor de geest, een grote sprong voor welzijn

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling en mentaal welzijn ontstaat er steeds meer belangstelling voor alternatieve benaderingen. Een van deze...

Lees meer

Ontdek de voordelen van halotherapie thuis met een zoutpijp

Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd, is een traditionele natuurlijke behandelmethode die zijn oorsprong vindt in de zoutmijnen en grotten van...

Lees meer

Welk scheermes past bij jouw huid- en haartype?

Het kiezen van het juiste scheermes is essentieel voor een gladde en comfortabele scheerbeurt. Er zijn verschillende scheermessen op de markt, maar...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden