Blijvend in balans

7 weetjes over spraakachterstand en logopedie

Geplaatst op

Kinderen kunnen op vroege leeftijd last hebben van een spraak en taalachterstand. Deze veel voorkomende achterstand is gelukkig goed te verhelpen met behulp van logopedie. In dit artikel worden 7 weetjes over logopedisten en logopedie beschreven.

  1. Wanneer een kind op twee jarige leeftijd een achterstand heeft met expressieve taal (het kunnen uitdrukken van bepaalde gedachtes en emoties) is de kans groter dat hij of zij later spraakproblemen krijgt.
  2. Kinderen met een taalachterstand functioneren vooral op de peuterspeelzaal en op de basisschool minder bij het lezen en rekenen. Ook kunnen ze last hebben van gedragsproblemen.
  3. Vroeg ingrijpen bij een taalachterstand verhoogt de kans op niveaugroei op latere leeftijd.
  4. Stotteren komt het meeste voor tussen de leeftijd 2 en 6. Jongens stotteren bijna 3 keer zoveel als meisjes. De meeste kinderen groeien over het stortteren heen. 1% van de volwassen stottert in Nederland, dit zijn ongeveer 170.000 mensen.
  5. Ongeveer 20% van de kinderen die gebruik maken van speciale diensten doen dit vanwege een spraak en taalachterstand. De kinderen die een spraak en taalachterstand hebben door lichamelijke mankementen zoals doofheid worden hierbij niet meegerekend. Van deze groep maakt ongeveer 55% gebruik van deze diensten.
  6. Logopedisten behandelen niet alleen taal en spraak achterstanden, maar werken ook met kinderen die moeite hebben met kauwen en slikken.
  7. Problemen met kauwen en slikken komt voor bij 61% van de kinderen 34 weken na de geboorte. Dit aantal neemt snel af naar 35% bij 36 weken.

De Praatmaat Groep Logopedie is gespecialiseerd in problemen met spraak, taal, stem en gehoor bij kinderen. Vroegtijdig signaleren en behandelen van logopedische problemen helpt bij een snellere genezing.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden