Blijvend in balans

Deze 3 voedingsmiddelen houden het gebit gezond

Geplaatst op

Je algehele gezondheid is ontzettend belangrijk, zo ook de gezondheid van het gebit. Natuurlijk gebeuren er dingen in en rondom de tanden waar je geen enkele invloed op heeft, maar toch heb je de gezondheid van de mond deels in eigen handen. Welke voedingsmiddelen kun je bijvoorbeeld eten en/of drinken om de gezondheid van de mond te stimuleren?

Eigenlijk zijn alle voedingsmiddelen waar veel zuren in zitten schadelijk voor de tanden. Ook zoete producten die veel suiker bevatten hebben negatieve effecten op het gebit. De aanwezige bacteriën in de mond zetten de suikers namelijk om in zuur. Probeer om die reden zo min mogelijk snoep en chips te eten, maar onthoud ook dat frisdrank en vruchtensappen grote boosdoeners zijn voor het gebit. Daarnaast bevat fruit ook veel zoete en zure aspecten. Het eten van fruit is natuurlijk ontzettend gezond, maar probeer dit wel met mate te doen. Het eten van te veel fruit zal de tanden namelijk aantasten omdat fruit veel zoete en zure aspecten bevat. Wanneer je er toch voor kiest om veel voedingsmiddelen te eten en/of te drinken die veel zuren en suikers bevatten kan je last krijgen van tanderosie, gaatjes en eventuele andere problemen aan het gebit.

Naast het beperken van bovenstaande voedingsmiddelen helpt het eten en/of drinken van andere specifieke voedingsmiddelen juist wel bij het behouden van een gezonde mond.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt stimuleren de gezondheid van de mond door de hoeveelheid nutriënten en de niet-zure aspecten. Lactose komt wel voor bij deze zuivelproducten en wordt gezien als de suiker van de melk. Toch blijkt dat dit type suiker niet zorgt voor tandbederf. Wanneer je toch van plan bent om iets zoets of zuurs te nuttigen is het aan te raden om daarna een stukje kaas te eten. Kaas beschermt namelijk het glazuur van de tanden omdat kaas de uitwisseling van speeksel bevordert. Daarnaast vermindert het vetgehalte van de kaas het aantal bacteriën in de mond. Dit gaat het ontstaan van gaatjes en erosie tegen.

Groenten en fruit

De vezels en vitaminen uit verschillende groente- en fruitsoorten bevorderen de gezondheid van de mond. Op bepaalde groente moet lang gekauwd worden wat de aanmaak van speeksel bevordert. Daarnaast reinigen knapperige groenten en fruit het tandvlees. Ook de aanwezige vitamine C in de groente- en fruitsoorten is essentieel voor het creëren en behouden van gezond tandvlees.

Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten

Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vis, gevogelte, eieren en noten zorgen onder andere voor sterke botten en tanden. Daarnaast zijn deze voedingsmiddelen een goede bron van ijzer. IJzer zorgt ervoor dat aften en ontstekingen rondom de tong voorkomen worden.

Het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen zorgt dus voor een gezonde mond. Voor een optimaal resultaat is het aan te raden om je eet- en drinkmomenten te beperken tot zeven keer per dag. Naast die aspecten is het natuurlijk van belang dat je minimaal twee keer per dag de tanden poetst, regelmatig de tanden flost en frequent op controle gaat bij de tandarts.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden