Blijvend in balans

Gaatjes vullen: vroeger en nu

Geplaatst op

Het plaatsen van tandheelkundige vullingen – ook wel bekend als tandheelkundige restauratie – zijn een veel voorkomende procedure die veel mensen ten minste eenmaal in hun leven hebben ervaren.

Echter, als het al een tijdje geleden is dat een vulling voor het laatst is gemaakt, of als je er nog nooit een nodig hebt gehad voor vele jaren, kun je verbaasd zijn over de ontwikkelingen bij de tandarts. Lees verder om te zien hoe de vullingen er vroeger uitzagen en wat er nu verkrijgbaar is.

Zilver vullingen of amalgaam

Oorspronkelijk was de standaard voor tandvullingen een metaallegering genaamd tandamalgaam. Het amalgaam bevat voornamelijk zilver, vandaar dat deze vullingen ook de gebruikelijke naam zilveren vullingen hadden. Voor het plaatsen van de amalgaamvullingen moeten stukken gezonde tand weggeboord worden om ruimte en houvast te creëren voor de vulling. Sommige tandartsen merken echter op dat amalgaamvullingen sterker zijn dan de populairdere composiet en hierdoor bleef het een lange tijd nog populair voor het toepassen in de achterste kiezen.

Deze vullingen bestonden echter ook tot 50 procent uit kwik. Dit veroorzaakte veel gezondheidsproblemen, omdat kwik zelfs in kleine hoeveelheden giftig is. Hoewel kwik in een uitgeharde vulling niet verder in de mond loopt, is er een klein risico dat kwik(dampen) in de rest het lichaam van de patiënt terechtkomen. De tandartsen die deze vullingen regelmatig verzorgen werden echter vaker blootgesteld aan kwik, waarbij er ook steeds meer gezondheidsrisico’s bekend werden. Dit zorgde ervoor dat de amalgaan vullingen steeds minder gebruikt worden.

Composiet vullingen

De vullingen van composiet losten een groot nadeel van kwikvullingen op, er hoeft namelijk veel minder geboord te worden. Alleen de rotte delen hoeven verwijderd te worden. Bovendien is de composiet wit en doorschijnend, precies zoals tanden ook van nature zijn. Hierdoor vallen de composiet vullingen veel minder op als je glimlacht.

De basiselementen van het composiet hebben ook geen negatieve effecten op de gezondheid, ze zijn dus veel veiliger. Composietvulmateriaal sluit ook veel strakker aan op de gezonde tanden, hierdoor heb je minder last van tandplak rond eventuele scherpe randjes.

Vullingen van keramiek en porselein

Dan is er nog de keramiek, of porseleinen vullingen. Deze lijken op composiethars maar blijven witter door hun vlekbestendigheid. Keramische vulstoffen voelen vaak minder glad aan, dit kan tot irritatie leiden van de tong, wanneer je er veel langsheen schuurt. Deze opties zijn over het algemeen aanzienlijk duurder dan composiet.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden