Blijvend in balans

Hebben supplementen met collageen baat bij artritis?

Geplaatst op

Collageen is een eiwit dat in veel delen van het lichaam voorkomt, ook in het kraakbeen tussen de botten. Aangezien collageen is opgebouwd uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, wordt verondersteld dat het lichaam de aminozuren in collageensupplementen kan gebruiken om gewrichtskraakbeen dat beschadigd is door artrose (OA) en reumatoïde artritis (RA) te beschermen en opnieuw op te bouwen. Het onderzoek naar de effectiviteit van collageen bij deze aandoeningen is gemengd, maar toont veelbelovend.

Wat is collageen?

Collageen staat bekend als het meest overvloedige eiwit in het lichaam. Het is de belangrijkste component van het bindweefsel van het lichaam en kan worden gevonden in de huid, botten, kraakbeen, pezen, en tanden. Stevige bundels collageen, collageenvezels genoemd, ondersteunen de meeste weefsels van het lichaam en zijn zowel binnen als buiten de cellen te vinden.

Het woord “collageen” komt van het Griekse woord voor lijm, omdat het als lijm tussen de cellen fungeert en structuur geeft aan de organen van het lichaam. Daarom zal een daling van het collageenniveau in het lichaam ertoe leiden dat de huid haar vorm verliest. Veel mensen nemen daarom collageensupplementen om hun huid gezond te houden. Op dezelfde manier kan een laag collageenniveau het kraakbeen en de pezen losser maken, waardoor ze kwetsbaarder worden voor blessures.

Tip: collageen boost

Wat is kraakbeen?

Kraakbeen is het taaie, flexibele weefsel dat de uiteinden van uw botten in een gewricht bedekt. Het geeft ook vorm en steun aan uw oren, neus en luchtpijp. Gezond kraakbeen zorgt ervoor dat uw botten over elkaar glijden en voorkomt dat botten tegen elkaar wrijven.

Soorten collageen

Er zijn 16 soorten collageen, waarbij de meest voorkomende soorten in het lichaam zijn:

Type I: Gevonden in de huid, pezen, interne organen, en de niet-minerale delen van het bot

Type II: wordt aangetroffen in kraakbeen, waardoor kraakbeen veerkrachtig is en de gewrichten worden ontlast

Type III: wordt aangetroffen in de lever, het beenmerg en de lymfoïden

Deze drie soorten collageen vormen 80% tot 90% van het collageen in het lichaam.

Collageen supplementen

Collageensupplementen zijn er ook in drie soorten:

Gelatine

Gehydrolyseerd

Ongedenatureerd

Gelatine en gehydrolyseerd collageen zijn afgebroken van grote eiwitten tot kleinere stukjes.3 Wanneer collageen lang wordt gekookt, verandert het in gelatine. Collageen kan verder worden voorverteerd tot zijn basisaminozuren en wordt collageenhydrolysaat, gehydrolyseerde gelatine, collageenpeptiden, of gehydrolyseerd collageen genoemd.

Niet-gedenatureerd collageen wordt niet afgebroken tot kleinere eiwitten of aminozuren. Niet-gedenatureerd type II collageen (UC-II) is niet bedoeld om door het lichaam te worden gebruikt als collageenherbouwer.

Leestip: Viscollageen of rundercollageen?

Gezondheidsvoordelen van collageen voor artritis

Collageen type II wordt meestal gebruikt om pijn bij artrose en reumatoïde artritis te behandelen. Het wordt meestal genomen van kippen. Er wordt gezegd dat het werkt door het lichaam stoffen te laten produceren die ontstekingen bestrijden, maar dit is niet bewezen. Kippencollageen bevat de stoffen chondroïtine en glucosamine, die kunnen helpen bij de wederopbouw van kraakbeen.

Onderzoeken naar de supplementatie met chondroïtine en glucosamine zijn echter gemengd, en er is geen overtuigende informatie over de werkzaamheid van deze twee stoffen bij OA.5

Gebruik bij Osteoartritis

Osteoartritis (OA), ook bekend als degeneratieve gewrichtsaandoening, is een van de meest voorkomende vormen van artritis, waaraan meer dan miljoenen volwassenen lijden. Het treedt op wanneer het kraakbeen dat de gewrichten beschermt in de loop van de tijd afslijt. Er wordt gezegd dat collageensupplementen kunnen helpen bij de wederopbouw van gewrichten en ontstekingen bij artrose kunnen verminderen, maar de klinische bewijzen zijn gemengd.

Eén studie toonde aan dat wanneer patiënten met knie-artrose acetaminofen en collageen kregen, er significante verbeteringen in hun gewrichtspijn, functie en levenskwaliteit werden gerapporteerd. Dit was echter een kleine studie en er waren slechts 39 proefpersonen bij betrokken.

Uit een systematische review over osteoartritis en kraakbeenherstel bleek dat collageenhydrolysaat en ongedenatureerd collageen enig potentieel vertoonden als optie voor de behandeling van osteoartritis, maar verder onderzoek is nodig voordat een definitieve conclusie over hun effectiviteit kan worden getrokken.

Gerelateerde berichten

Microdosering truffels: een kleine stap voor de geest, een grote sprong voor welzijn

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling en mentaal welzijn ontstaat er steeds meer belangstelling voor alternatieve benaderingen. Een van deze...

Lees meer

Ontdek de voordelen van halotherapie thuis met een zoutpijp

Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd, is een traditionele natuurlijke behandelmethode die zijn oorsprong vindt in de zoutmijnen en grotten van...

Lees meer

Welk scheermes past bij jouw huid- en haartype?

Het kiezen van het juiste scheermes is essentieel voor een gladde en comfortabele scheerbeurt. Er zijn verschillende scheermessen op de markt, maar...

Lees meer

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden