Blijvend in balans

Het verband tussen ziektes en het gebit

Geplaatst op

Het verband tussen het gebit en de rest van het lichaam wordt al tientallen jaren door wetenschappers onderzocht. Alhoewel er nog geen causaal verband gevonden is tussen bepaalde ziektes en een slecht onderhouden gebit gaan deze aandoeningen regelmatig gepaard. Een slecht werkend immuunsysteem komt vaak tot uiting in het gebit, in de vorm van bloedend tandvlees, tandsteen, terugtrekkend tandvlees en ontstekingen. Een slechte gebitsverzorging verhoogt de kans dat bacteriën in het bloed terechtkomen en op deze manier invloed uitoefenen op de organen. In deze blog leest u welke verbanden er tussen ziektes en het gebit gevonden zijn.

Zwangerschap

Een van de verbanden die gevonden is het gebit en de rest van het lichaam is dat met zwangerschap. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij vrouwen die voor de 35ste week van de zwangerschap behandeld werden aan tandproblemen, significant vaker een gezonde baby geboren werd. Ook werd die baby vaker op tijd geboren dan bij vrouwen met tandproblemen.

Zwangerschap

Uit een onderzoek waarbij wetenschappers die proefpersonen een geheugentest en een rekentest lieten doen bleek dat mensen met gebitsaandoeningen slechter scoorden dan mensen met een gezond gebit. Ook blijkt uit onderzoek dat dementie en andere geheugenproblemen regelmatig samengaan met tandvleesaandoeningen.

Hartziektes en diabetes

Diabetes, hartziektes en hartaanvallen komt vaker voor bij mensen met slecht tandvlees met mensen zonder. Wetenschappers vermoeden dat dit veroorzaakt wordt door bacteriën die in het bloed belanden, maar hebben dit nog niet kunnen bewijzen.

Behoud een gezond gebit

Ondanks dat er nog geen rechtstreeks verband te zien is tussen gezondheid en de staat van het gebit is het belangrijk uw gebit schoon te houden. Dit doet u door twee keer per dag goed te poetsen met fluortandpasta, te flossen en antibacteriële mondspoeling te gebruiken. Laat uw gebit minstens twee keer controleren bij de mondhygiëniste. Indien nodig kan deze een beschermende laag aanbrengen op uw kauwtanden. Op deze tanden ontstaat tandbederf het snelst.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden