Blijvend in balans

Hoe is autisme te herkennen?

Geplaatst op

Volgens onderzoeken komen ongeveer 190.000 inwoners van Nederland in aanmerking voor een medische diagnose voor autisme. Dit komt doordat zij enkele vormen van autistische trekken vertonen. Een groot deel van al deze mensen leidt niet aan autisme. Het is hierdoor voor de gemiddelde Nederlander lastig te zien of hij of zij zelf of een bekende van hen last heeft van autisme. Hoe herkennen we bijvoorbeeld een volwassene met autisme?

Communicatie

Op het gebied van communicatie valt het op dat mensen met autisme wat achterlopen in hun communicatieve vaardigheden. Autistische mensen maken geen tot weinig oogcontact met anderen, herkennen non-verbale signalen niet altijd en lopen vaak vast tijdens spannende momenten. Op dit soort momenten kan het voorkomen dat autisme ervoor zorgt dat zij niet tot nauwelijks uit hun woorden komen en bijvoorbeeld beginnen met stotteren. Iets anders dat mensen met autisme kenmerkt is dat zij moeite kunnen hebben met het begrijpen van dubbele eigenschappen. Dit komt doordat iemand met autisme taal heel letterlijk neemt en het hierdoor lastig is om de andere betekenis te begrijpen.

Omgang

De achterstand die op het gebied van communicatie voor kan komen, komt tot uiting in de omgang met andere mensen. Autistische mensen hebben vaak geen tot weinig behoefte aan een sociaal leven en brengen de dagen liever alleen door. Ze vinden het lastig om contact met anderen te maken en onderhouden. Wanneer mensen met autisme omgaan met anderen, komt het vaak tot uiting dat zij weinig inlevingsvermogen hebben en vaak vasthouden aan hun eigen overtuiging. Deze combinatie zorgt ervoor dat autistische mensen moeite hebben om compromissen te sluiten. Een ander kenmerk is dat mensen met autisme er vaak niet van houden om aangeraakt te worden. Vooral onverwachte aanrakingen kunnen voor grote problemen zorgen.

Structuur

Autistische mensen hebben moeite met veranderingen en hechten veel waarde aan structuur en regelmaat in hun leven. Iemand met autisme is niet flexibel qua denken en doen en heeft moeite met het organiseren van zijn of haar leven en het maken van toekomstplannen. In het dagelijks leven komt dit tot uiting in het herhalen van dingen en het vasthouden aan vaste routines. Op de werkvloer hebben autistische mensen behoefte aan duidelijke instructies, houden ze sterk vast aan hun eigen planning en hebben ze veel oog voor detail.

Autismebegeleiding

Voor mensen met autisme en mensen in hun omgeving kan autismebegeleiding erg interessant zijn. Er zijn in Nederland meerdere organisaties die mensen helpen bij het begeleiden van hun autisme. Benieuwd of dit iets voor jezelf of iemand om je heen is? Informeer dan eens bij een van de vele locaties in Nederland en vraag naar de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden