Blijvend in balans

Hoe tandenpoetsen? Lees onze poetsinstructie

Geplaatst op

Goed tandenpoetsen is belangrijk voor een gezond gebit en goede mondhygiëne, maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we aantal handige tips en een stap voor stap instructie hoe je je tanden goed poetst, zonder dat je het tandvlees beschadigt.

Elektrisch of gewoon poetsen

Met een gewone tandenborstel moet je zelf de juiste poetsbeweging maken, daardoor is het voor veel mensen moeilijk om op een goede manier te poetsen. Een elektrische tandenborstel maakt deze poetsbeweging voor je, waardoor je tandplak makkelijker verwijdert. Veel tandartsen zoals de tandarts Zoetermeer adviseert dan ook om te poetsen met een elektrische tandenborstel. Met een gezond gebit voorkom je gaatjes en lange behandelingen bij de tandarts.

De poetsinstructie

Met een elektrische tandenborstel moet je vooral opletten hoe je de borstelkop op je tanden en tandvlees zet. Vooral de overgang tussen de tanden en het tandvlees moet goed gepoetst worden, omdat tandplak hier makkelijk achterblijft en uiteindelijk tandsteen wordt dat gaatjes veroorzaakt.

1.      Houd een vaste volgorde aan

Kies een vaste volgorde om je tanden in te poetsen. Een vaste volgorde helpt je om alle tanden goed te reinigen. Poets bijvoorbeeld eerst je tanden en kiezen in je bovenkaak en vervolgens je onderkaak.

2.      Poets minimaal twee keer per dag

Een cliché maar echt waar: poets je gebit minimaal twee keer per dag voor een goede reiniging. Tandartspraktijk AVT Kliniek in Utrecht adviseert om na het ontbijt en voor het slapen te poetsen. ’s Ochtends om je gebit te reinigen na het eerste eten van de dag en om je doorgaans niet zo frisse ochtendadem op te lossen en voordat je gaat slapen omdat er ’s nachts geen reiniging plaatsvindt door je eigen speeksel. Als je net zure etens- of drinkwaren hebt genuttigd, dan is het beter om even te wachten met tandenpoetsen. Zuur in eten en drinken tast je glazuur aan waardoor je het er af kan poetsen.

3.      Vergeet niet gebruik te maken van hulpmiddelen

Voor een optimale mondhygiëne is het belangrijk om na het tandenpoetsen ook je tanden te flossen of gebruik te maken van tandenstokers of ragers. Met tandenpoetsen alleen is het namelijk niet mogelijk om tandplak en etensresten ook tussen je tanden en kiezen te verwijderen.

Advies van een specialist

Heb je moeite om een gezond gebit te behalen, neem dan contact op met een tandartspraktijk bij jou in de buurt. De tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent kan je adviseren en informeren over de beste preventie. Ook bij ernstig verkleurde tanden kunnen ze je vaak helpen. Er bestaan bijvoorbeeld diverse cosmetische behandelingen waarmee je een mooie, witte glimlach verkrijgt, zoals tanden bleken, facings en lumineers. Veel van deze behandelingen worden wel slechts deels door de zorgverzekering vergoed, daarom raden we aan om voorafgaand aan een behandeling je polisvoorwaarden te raadplegen of contact op te nemen met je verzekeraar.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden