Blijvend in balans

Hoe werkt een beugel?

Geplaatst op

Een beugel is een uitkomst voor mensen die last hebben van scheve tanden. Het komt vaak voor dat tanden te ver naar voren staan of juist naar achteren. Een beugel zorgt ervoor dat alle tanden weer netjes naast elkaar komen te staan. Ook wanneer er weinig ruimte is in de mond of als kiezen niet goed op elkaar aansluiten is een beugel een oplossing. De behandeling zelf wordt altijd door een orthodontist of een tandarts gedaan.

Is een beugel altijd nodig?

Een beugel zorgt voor een mooier aangezicht van de tanden. Medisch gezien is het dus niet per se nodig. Wel maakt het tandenpoetsen makkelijker wanneer de tanden recht staan. De reden dat tanden scheef staan verschilt per persoon. Het kan namelijk zijn dat dit zonder duidelijke reden zo gegroeid is. Ook kunnen factoren zoals het gebruik van een fopsteen op jonge leeftijd, tongpersen of duimen ervoor zorgen dat de tanden scheef gaan staan. Andere redenen zijn bijvoorbeeld het vroegtijdig verliezen van melktanden door bijvoorbeeld een ongeval. De beugel wordt doorgaans geplaatst nadat alle melktanden zijn gewisseld. Soms wordt ervoor gekozen om de beugel eerder te plaatsen, bijvoorbeeld wanneer er een groeiachterstand is in de onderkaak. Tijdens de groeispurt en de groei van de onderkaak wordt de beugel geplaatst, om de groei van de onderkaak te beïnvloeden.

De Invisalign beugel

Bij een beugel denken veel mensen aan een beugel met slotjes, die goed zichtbaar is tijdens het praten of lachen. Hier zijn echter ook alternatieven voor, zoals de Invisalign beugel. Deze onzichtbare beugel is volledig op maat gemaakt en uitneembaar tijdens eten en drinken. Verder is hij, zoals de naam al zegt, nagenoeg onzichtbaar. Een vergoeding hiervoor is tegenwoordig zelfs mogelijk bij een aantal zorgverzekeraars. Tandartspraktijk de Zuidas is één van de praktijken waar je voor deze beugel terecht kunt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden