Blijvend in balans

Hoe wordt koffie gemaakt?

Geplaatst op

Heb jij altijd al willen weten hoe dat heerlijke kopje koffie wordt gemaakt? En hoe de beste koffie nu geproduceerd wordt? Laat je meenemen in de weg van de koffieboon naar jouw ochtendritueel.

Twee soorten koffieplanten

Er zijn twee soorten koffieplanten waar eigenlijk alle koffie vandaag komt. Dit zijn de bekende Arabica- of Robusta plant. Over het algemeen heeft de Arabica bij de meeste mensen de voorkeur, vanwege de intense smaak. De Robusta heeft een wat bitterdere smaak en dit is iets wat bijvoorbeeld in Nederland minder wordt gewaardeerd. Dit is dan ook de reden dan om en nabij de 70% van alle koffiebonen ter wereld van de Arabica-plant af komt. De bonen groeien aan bomen die beginnen met een soort witte bloesem. Deze evolueren naar een soort kers die na verloop van tijd verkleurd in een groen-geel-oranje-rood-patroon. In het laatste stadium droogt de kers volledig uit en wordt het een harde boon.

Hoe koffie wordt verwerkt

Koffiebonen worden vrijwel altijd met de hand geplukt. Dit komt omdat de trossen vrij klein zijn en hard materiaal de boon kan beschadigen: dit zou ten koste gaan van de smaak van de boon. Het plukken gebeurt al in de groene fase van de koffieboon. De bonen zijn altijd uitgedroogd voordat deze gemalen worden (bijvoorbeeld de welbekende snelfiltermaling).

In de volgende stap wordt de boon door een water- of droogproces. Twee tegenstrijdige mogelijkheden, maar elk heeft z’n eigen voordelen. Bij het waterproces worden slechte bonen gescheiden, waardoor er alleen goede bonen overblijven. Bovendien worden de bonen ontdaan van de slijmerige laag. Bij het droogproces wordt juist gekozen voor volledige uitdroging van de boon. Dit gebeurt op warmte vangende platen in de zon.  Het voordeel hiervan is dat er – bij juiste droging – extra rijke smaken vrijkomen in de koffie.

Gereed om de bonen te kopen

De bonen zijn nu bijna gereed om verpakt te worden, maar er dienen nog een aantal belangrijke stappen gevolgd te worden. Het roosterproces zorgt ervoor dat de excentrieke smaak van koffie naar voren wordt gebracht. De duur van dit roosterproces bepaalt dus de smaak doordat de suikers en eiwitten worden gekarameliseerd. Na dit laatste proces heeft de boon alle processen doorlopen zodat jij de koffiebonen kunt kopen zoals ze in de supermarkt of de online webshop liggen. De keuze is dan: welke koffieboon sluit het beste aan bij mijn smaak.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden