Blijvend in balans

Is tandpasta slecht voor je?

Geplaatst op

Tandpasta is verkrijgbaar in varianten met en zonder fluoride. Hoewel fluoride voor een reinigende werking en een beschermend laagje op de tanden zorgt, bevat het ook stoffen die voor kleine kinderen schadelijk kunnen zijn. Tandartsen adviseren doorgaans toch om te poetsen met fluoride tandpasta, omdat het tanden versterkt en beschermt tegen gaatjes. Als je tandenpoetst met fluoridetandpasta moet je goed opletten. Hieronder leggen we uit waarom.

Wat is fluoride?

Fluoride in tandpasta wordt door de meeste tandartsen aangeraden, omdat het beter beschermd tegen gaatjes dan tandpasta zonder fluoride. De concentraties fluoride in een tube tandpasta zijn natuurlijk zeer laag, maar kunnen bij kleine kinderen toch schadelijk zijn. Dit komt door het lage lichaamsgewicht in verhouding tot de concentratie fluoride. In het ergste geval kan een inname van te veel fluoride zelfs leiden tot krampen in de buik en spieren en tot hartritmestoornissen. Het wordt dan ook aangeraden om tandpasta nooit door te slikken en ouders wordt geadviseerd om kinderen tot zes jaar de tanden te poetsen in plaats van ze het zelf te laten doen.

Beperk het risico tot inname

Om het risico op vergiftiging bij kleine kinderen te minimaliseren dien je tandpasta op te bergen waar kleine kinderen er niet bij kunnen. Daarnaast kunnen ouders de tandjes van kinderen tot zes jaar beter nog poetsen in plaats van ze het zelf te laten doen.

Heeft je kind toch fluoridetandpasta binnen gekregen dan moet je zo spoedig mogelijk 112 te bellen en de adviezen van hen op te volgen. Laat je kind in ieder geval niet braken, tenzij anders wordt geadviseerd door de 112-medewerker.

Vraag je tandarts om advies

Kindertandpasta’s bevatten minder fluoride dan tandpasta’s voor volwassenen, zodat het bij doorslikken geen schade zou kunnen veroorzaken. Als hier geen rekening mee wordt gehouden en de tandjes van kleine kinderen met volwassentandpasta wordt gepoetst, dan is het dus belangrijk om goed op te letten. Net als een fluoridebehandeling bij de tandartsen van Steendelaar in Zeist kan er met volwassentandpasta gepoetst worden, mits dat onder goed gecontroleerd gebeurt. Ga bijvoorbeeld langs de Opera Tandarts in Amsterdam Oost of Tandartsenpraktijk Leiden voor deskundig advies of een professionele behandeling. De tandartsen van deze praktijken hebben jarenlange ervaring en zijn aangesloten bij alle noemenswaardige brancheverenigingen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden