Als je met het openbaar vervoer wilt reizen, dan moet je mondkapjes kopen. Want sinds 1 juni 2020 is het verplicht om te reizen met een mondkapje op. Dat is omdat het in het openbaar vervoer niet mogelijk is om afstand te houden en om dit te controleren. Toch is gebruik van het openbaar vervoer voor iedereen voordelig, want het is goed voor het milieu, het vermindert files en het is rustgevend. Tijd dus om mondkapjes te kopen en dan heb je vast veel aan de onderstaande informatie.

Waar kun je mondkapjes kopen?

Mondkapjes kopen is heel simpel. Je vindt ze bij alle drogisterijen op het station en vaak ook bij de kiosk. Heb je ze niet direct nodig, dan zijn er bij de drogisterijen in de winkelstraat, zoals Trekpleister, Kruidvat, Etos en Hema ook mondkapjes op voorraad. En als laatste kun je altijd mondkapjes kopen online, zowel bij de grote e-commerce bedrijven als bij particulieren die ze maken en verkopen om wat extra geld te verdienen. Aan mondkapjes dus geen tekort.

Welke mondkapjes heb je nodig?

Als je mondkapjes gaat kopen, dan moet je bedenken welke mondkapjes je nodig hebt. En over het algemeen heb je dan twee keuzes.

  • Wegwerp mondkapjes: allereerst zijn er de wegwerp mondkapjes. Deze doe je na gebruik bij het restafval en je mag ze maar één keer op. Je koopt ze in verpakkingen of volumes van 10 tot duizenden. Deze mondkapjes zijn handig als je niet regelmatig met het openbaar vervoer reist of als je een stapel achter de hand wilt hebben.
  • Stoffen mondkapjes: je kunt ook stoffen mondkapjes kopen. Deze vind je voornamelijk online en zijn te krijgen in allerlei kleuren, met afbeeldingen, met patronen en zelfs met een foto van je eigen gezicht. Stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken. Je mag ze ook zelf maken en daarvoor vind je officiële instructies bij de Rijksoverheid.

Koop geen medische mondkapjes

De overheid heeft niet-medische mondkapjes verplicht gesteld in het openbaar vervoer en daar zijn twee goede redenen voor. Allereerst is het om er zeker van te zijn dat er altijd voldoende medische mondkapjes beschikbaar zijn voor mensen die hier elke dag mee moeten werken. Medisch personeel, bijvoorbeeld, heeft ze nodig om zichzelf en kwetsbare patiënten te beschermen tegen virussen en bacteriën. Een andere reden dat niet-medische mondkapjes prima functioneren is omdat iedereen in het openbaar vervoer ze opzet. Deze kapjes beschermen je niet tegen het oplopen van het virus, maar zorgt ervoor dat dragers het niet kunnen verspreiden. Heeft iedereen niet-medische mondkapjes op, zoals in het openbaar vervoer gebeurt, dan is iedereen beschermd tegen elkaar.

Mondkapjes kopen online

Waar je wel goed op moet letten als je mondkapjes kopen gaat is dat niet iedere verkoper online even betrouwbaar is. Mondkapjes zijn een goudmijn gebleken en veel mensen maken ze zelf om ze te verkopen. Zoek altijd naar enig bewijs van kwaliteit of recensies van voorgaande klanten. Met een niet-medisch mondkapje staat het openbaar vervoer tot je beschikking.