Blijvend in balans

Omgaan met mensen met Parkinson: onze tips

Geplaatst op

Parkinson is een ziekte die veel impact heeft op zowel het leven van degene die ermee gediagnosticeerd is als de directe omgeving. Ken jij iemand die te maken heeft met de ziekte van Parkinson en ben je op zoek naar tips om er zelf beter mee te leren om te gaan? Dan helpt dit artikel je op weg. Ook raden we aan om eens een kijkje te nemen op VerderMetParkinson.nl. Hier is zowel voor de geen zelf als de directe omgeving een hoop waardevolle informatie over de ziekte en het verloop te vinden.

Maak de omgeving zo gebruiksvriendelijk mogelijk

De manier van leven zoals jij doet, is voor iemand met Parkinson niet meer vanzelfsprekend. Het openmaken van deuren, het snijden van een boterham, dit zijn allemaal dagelijkse taken die met de dag lastiger worden. Probeer de omgeving zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Zo behoudt degene met Parkinson zijn zelfstandigheid en behoudt het zijn motivatie om kleine taken te blijven doen. Mocht je niet zo goed weten waar je moet beginnen? Vraag dan advies op van een ergotherapeut.

Wees open om over de emoties te praten

Praten is een van de beste medicijnen voor onze mentale gezondheid. Mensen met de ziekte van Parkinson worden dagelijks geconfronteerd met de ziekte. Dit heeft een grote impact op hun emoties. In veel gevallen worden deze emoties echter opgekropt. Vaak willen ze anderen niet belasten met negatieve gedachtes. Het is belangrijk dat jij, als bijstaander, laat merken dat je open bent om dit gesprek te voeren. Een simpele vraag naar hoe diegene zich vandaag voelt kan al genoeg zijn om het gesprek te starten.

Probeer je in te lezen over de ziekte

Hoe meer jij weet over de ziekte van Parkinson en over het ziekteverloop, hoe beter jij er voor degene kan zijn. Er zijn op het internet en via de dokter betrouwbare en waardevolle boeken en websites te vinden waar informatie te vinden is. Daarnaast helpt het ook om je in te lezen over de ervaringen van anderen. Er bestaan verschillende praatgroepen waar bijstanders van familie of vrienden met de ziekte van Parkinson hun ervaringen delen. Al deze verhalen helpen je meer in te leven in de ander en vooral om te weten wat belangrijke punten zijn waar de ander mentale of fysieke ondersteuning nodig heeft. Ook helpen deze praatgroepen om jouw eigen emoties te verwerken. Vaak durven bijstanders de moeilijke momenten niet direct met de persoon te delen uit een schuldgevoel. Het is echter wel belangrijk dat je ook van je leert afpraten.

Parkinson

Gerelateerde berichten

Een massage die helemaal is afgestemd op jouw lichaam

Massage is meer dan alleen ontspanning; het is een manier om je lichaam en geest in balans te brengen. Bij vitaal-welzijn.nl begrijpen ze het belang...

Lees meer

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden