Blijvend in balans

Psychologische aspecten van afvallen: De sleutel tot duurzaam succes

Geplaatst op

Het verliezen van gewicht vergt veel meer dan alleen fysieke inspanning, namelijk ook mentale inspanning. Hierbij is een diepgaand begrip van de psychologische aspecten die ons gedrag rondom eten en lichaamsbeeld beïnvloeden essentieel. Dit zorgt ervoor dat je op lange termijn je nieuwe gewicht kan behouden, en je je zo hopelijk beter in je vel voelt. Daarom hebben we in deze blog een aantal psychologische aspecten op een rijtje gezet die een rol spelen tijdens gewichtsverlies, en hoe je ze in je voordeel kunt gebruiken.

1. Zelfbeeld en zelfacceptatie

Wanneer je op een effectieve manier wilt afvallen is het hebben van een positief zelfbeeld essentieel. Dit begint bij zelfacceptatie en liefde voor je lichaam, ongeacht je huidige gewicht. Je moet je realiseren dat je mooi en goed bent zoals je bent, en afvallen niet de magische oplossing is voor al je problemen. Negatieve zelfspraak kan namelijk leiden tot emotioneel eten, terwijl zelfliefde je kan motiveren om gezonde keuzes te maken.

2. Emotie-eten begrijpen

Zoals hierboven al kort beschreven kan negatieve zelfspraak leiden tot emotioneel eten. Dit houdt in dat je (meer) gaat eten om zo om te gaan met je emoties. Vaak is dit een gevolg van stress, verdriet of verveling. Het is belangrijk om de emoties te identificeren die je naar eten doen verlangen, om zo alternatieve manieren te vinden om met deze emoties om te gaan, zoals wandelen, mediteren of praten met een vertrouwenspersoon. Door bewust om te gaan met je emoties kan je voorkomen dat eten een emotionele kruk wordt.

3. Onderliggende gevoelens

Wanneer je op een effectieve manier wilt afvallen is het belangrijk om te achterhalen welke onderliggende gevoelens ervoor zorgen dat je meer eet dan nodig. Je bent namelijk niet geboren met deze gevoelens, maar dit is iets wat je jezelf over de jaren heen hebt aangeleerd. Eet je bijvoorbeeld meer wanneer je emotioneel bent, zoals hierboven beschreven? Heb je het gevoel geen tijd te hebben om gezond bezig te zijn met eten? Of ben je wel bewust van gezonde alternatieven, maar heb je moeite met deze doorvoeren in je eetgewoonten? Hypnotherapie kan je helpen met afvallen door te beginnen met het achterhalen van deze onderliggende gevoelens. Daarna ga je middels hypnose aan de slag om deze aan te pakken en te veranderen. Lees hier bijvoorbeeld meer over hoe hypnotherapeut Kevin Boeren je helpt met afvallen.

4. Gedragsverandering en gewoontevorming

Het veranderen van je eetgewoonten en levensstijl is niet van de een op de andere dag gebeurd, maar het vergt veel geduld en consistentie. Psychologisch gezien is het implementeren van nieuwe gewoonten effectiever wanneer je dit via kleine en geleidelijke aanpassingen doet, in plaats van door radicale, plotselinge veranderingen. Sluit dus niet zomaar in één keer grote voedselgroepen uit, maar begin bij één type voedsel en verhoog geleidelijk het aantal. Het is belangrijk om hierbij jezelf de ruimte te geven om te groeien en leren.

Inzicht in de psychologische aspecten die gepaard gaan met afvallen kan de sleutel zijn tot duurzaam gewichtsverlies. Een gezonde geestelijke gesteldheid gaat namelijk hand in hand met een gezond lichaam. Begin dus binnenin, en je zult zien dat het afvallen een stuk makkelijker gaat!

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden