Blijvend in balans

Sporten is gezond

Geplaatst op

Iedereen heeft het erover en overal wordt er over gesproken, sporten is gezond. Wat is er nu precies gezond aan sporten en wat voor invloed heeft sporten op je lichaam? In dit onderwerp gaan we uit leggen waarom sporten gezond is en welke kwalen je kunt verkomen door te sporten.

Sporten en je hart

Tijdens het sporten worden de spieren getraind, aangezien het hart ook een spier is wordt deze sterker gemaakt. Je hart gaat efficiënter pompen door meer bloed per slag te verplaatsen. Door efficiënter te werken wordt er meer zuurstof naar de cellen in je lichaam gebracht. Theoretisch kan dit je leven met een aantal jaar verlengen.

Minder kans op een hartkwaal

Mensen die niet sporten hebben twee maal zoveel kans op een hartkwaal. Door de beweging heeft het bloed minder kans om te klonteren.

Sporten is goed tegen overgewicht

Wil je gewicht kwijtraken dan is sporten een belangrijke factor, maar ook om je gewicht op peil te houden. Door het sporten verhoogt je metabolisme, ( snelheid van verbranden van calorieën ) en je spiermassa vergroot waardoor je meer vet verbrandt. Sporten is dus zeker aan te raden als je wilt afvallen. Koolhydraatarm eten en sporten wordt vaak voorgeschreven als je lichaamsvet wilt verbranden.

Cholesterolgehalte

Door lichaamsbeweging wordt het HDL ( goede cholesterol ) verhoogd ten opzichte van het LDL ( slechte cholesterol ). Tevens verlaagt ook het minder goede vetgehalte in je lichaam. ( triglyceriden ).

Emotionele spanningen

Heb je last van angstaanvallen of paniekstoornissen dan is sporten een aangename verlichting. Door de inspanning die je levert helpt het ook om stress te verminderen.

Humeur en sporten

Beweging geeft je een goed gevoel, je zult merken dat je door lichaamsbeweging jezelf beter in je vel voelt zitten. Kracht, uithoudingsvermogen en je flexibiliteit worden beter. Je stemming zal verbeteren, met andere woorden je wordt een vrolijker mens. Wanneer je een trainingsschema op maat wilt laten maken kan dit eenvoudig en zelfs gratis op vele websites.

Lekkerder slapen

Door het sporten worden je spieren meer ontspannen, je hebt kans dat je sneller in slaap valt. Ook als je wakker wordt ben je frisser door de diepere slaap.

Sporten geef je een jonger en gezonder lichaam

Er wordt veel geld uitgegeven om producten te kopen die je jong houden, sporten zorgt ervoor dat het ouder worden vertraagd en het kost niks!

Heldere geest

Tijdens het sporten kun je nadenken over wat je hebt meegemaakt die dag. Doordat je hoofd leeg wordt is de concentratie na het sporten beter.

Bloedsuikergehalte

Het glucosegehalte van je lichaam wordt door sporten op peil gehouden. Heb je diabetes of ben je onderweg het te krijgen dan is het zeer raadzaam om te gaan sporten.

Sporten helpt voor de stoelgang

Door het sporten worden je darmen actiever wat er voor zorgt dat de kans kleiner is dat je last krijgt van constipatie. Het zweten wordt ook effectiever waardoor je lichaam er slanker uitziet.

Je pijngrens wordt hoger

Lichaamsbeweging kan helpen om de natuurlijke pijnstillers in je lichaam te verhogen. De diepere ademhaling tijdens het sporten zorgt voor meer zuurstof in de bloedbaan waardoor het helpt de baarmoeder te ontspannen. Menstruatiepijn zal minder pijnlijk zijn waardoor je prettiger en lekkerder in je vel zit.

Gerelateerde berichten

Microdosering truffels: een kleine stap voor de geest, een grote sprong voor welzijn

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling en mentaal welzijn ontstaat er steeds meer belangstelling voor alternatieve benaderingen. Een van deze...

Lees meer

Ontdek de voordelen van halotherapie thuis met een zoutpijp

Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd, is een traditionele natuurlijke behandelmethode die zijn oorsprong vindt in de zoutmijnen en grotten van...

Lees meer

Welk scheermes past bij jouw huid- en haartype?

Het kiezen van het juiste scheermes is essentieel voor een gladde en comfortabele scheerbeurt. Er zijn verschillende scheermessen op de markt, maar...

Lees meer

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden