Blijvend in balans

Tips tegen een droge mond

Geplaatst op

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld bij het wakker worden of wanneer we zenuwachtig zijn. Dit trekt gelukkig snel weer weg. Echter, bij sommige mensen is het hebben van een droge mond een chronisch probleem. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de mondgezondheid. Met een paar handige tips is het mogelijk om dit probleem tegen te gaan.

U hebt het misschien niet door, maar het speeksel in uw mond is één van de belangrijkste elementen bij het beschermen van de mondholte. Het beschermt de lippen, de mondhoeken, de tong en het slijmvlies tegen uitdroging en orale infecties. Daarnaast helpt het speeksel bij de bloedstolling en wondgenezing. Zonder speeksel zouden we niet goed kunnen spreken, proeven, eten en slikken.

Hoe ontstaat een droge mond?

Tijdens de slaap staat de speekselproductie bijna stil. Deze komt pas weer op gang op het moment dat iemand wakker wordt. De mond wordt dus vanzelf weer vochtig. Blijft dit aanhouden, dan heeft dit vaak een onderliggende oorzaak, zoals:

 

  • Het gebruiken van geneesmiddelen: een veel voorkomende bijwerking van geneesmiddelen is een droge mond. Een apotheker kan hierin advies geven
  • De leeftijd: de speekselproductie verminderd naarmate we ouder worden. Daarnaast hebben ouderen vaker medicijnen nodig, wat de speekselproductie niet ten goede komt
  • Bepaalde aandoeningen zoals diabetes en het Sjögren-syndroom veroorzaken een droge mond
  • Radiotherapie, ook wel bestraling genoemd, is een manier om kanker te bestrijden. Het heeft echter ook invloed op de speekselklieren, wat zorgt voor een daling in de speekselproductie

Tips om een droge mond te voorkomen

Soms is een droge mond hebben een chronisch probleem, en is het niet zomaar op te lossen. De volgende tips kunnen echter wel helpen om de klachten te verminderen:

  • Drink veel water. Dit houdt de mond vochtig en is daarnaast ook goed voor de gezondheid
  • Koffie en alcoholische dranken kunnen het best vermeden worden: ze drogen de mond uit
  • Kauwgom stimuleert de speekselproductie. Gebruik wel een suikervrije variant
  • Roken droogt de mond uit en is daarnaast erg slecht voor de mondgezondheid
  • Gebruik ’s nachts een luchtbevochtiger in de slaapkamer

Mocht u last hebben van een droge mond, dan kan de tandarts u advies geven om dit probleem tegen te gaan. Wij raden hiervoor Tandartspraktijk de Liefde in Amsterdam aan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden