Blijvend in balans

Tips voor beginnende kickboksers

Geplaatst op

Of je nu op zoek bent naar meer kracht, zelfvertrouwen, coördinatie of gewoon een supertoffe cardio workout, kickboksen is te gek. De flexibiliteit van de term kickboxen heeft bijgedragen aan de enorme populariteit van de sport: kickbokslessen kennen verschillende vormen, van conditietraining tot elementen van dans tot zelfverdediging, vechtsporten en een-op-een competitie. Maar voordat je begint is het verstandig om goed voorbereid te zijn.

Alles wat je moet weten

Kickboksen is een containerbegrip. Alleen al in Zuidoost-Azië kan het woord verwijzen naar Cambodja’s Pradal Serey, Lethwei uit Birma, de Filippijnse Yaw Yan, of de enorm populaire Muay Thai, vechtsporten die allemaal het gebruik van ellebogen en knieën toestaan tijdens gevechten. In Nederland is kickboksen echter meer een mix van boksen en karate waarbij je vecht met je handen en voeten, evenals het aanvallen van de lies, benen of rug van de tegenstander. Denk je dat je klaar bent voor de uitdaging? Maak je klaar om te traubeb met deze tips:

Stel een persoonlijk doel

Het bepalen van je eigen doelen, vaardigheden en bekwaamheden is een belangrijke eerste stap voor elke onderneming, maar het is vooral belangrijk voor het begin van een nieuw trainingsschema. Wil je je conditie verbeteren? Wil je leren vechten in de echte wereld, sparren, of ben je meer geïnteresseerd in een niet-vechtklas? Sommige sportscholen bevatten dans, maar de meeste bieden ofwel cardiovasculaire lessen of gevechtslessen, waar je geraakt wordt. Sommige mensen vinden dat niet leuk. Onderzoek verschillende stijlen en bepaal waar je naar op zoek bent. Als je vooral geïnteresseerd bent om gevechtsklaar te worden, is het misschien een goed idee om een een-op-een sessie te plannen met een trainer die kan helpen met techniek.

Vind de juiste klas en instructeur

Als je eenmaal weet wat voor soort les je wilt, praat dan met een paar verschillende leraren, lees een aantal recensie recensies en bekijk een les voordat je je inschrijft. Dit is de gemakkelijkste manier om uit te vinden waaruit de lessen bestaan, of het geslacht en de leeftijdsmix geschikt voor je is en welke kwalificaties de leraar bezit. Idealiter zijn het voormalige professionele vechters of zijn ze gecertificeerd door een kickboks organisatie.

Wees eerlijk over wat je aankan

Als jij je zorgen maakt over je conditie, is het altijd verstandig om je arts te raadplegen voordat je aan een nieuwe sport begint, vooral als je lijdt aan chronische aandoeningen zoals astma, diabetes of obesitas. Kickboksen kan intenser zijn dan een normaal trainingsprogramma en de lessen kunnen je lichaam uitdagen op een manier die het nog niet gewend is.

Schaf de juiste spullen aan

Bij het selecteren van een sportschool is het ook slim om uit te vinden of het nodig is om een kickboksuitrusting aan te schaffen. Bij sommige klassen ben je verplicht om een enkelsteun, een polsbrace, bokshandschoenen en een hoofddeksel te kopen. Je kleding mag in ieder geval niet te los of te krap zijn, en een waterfles en handdoek zullen altijd van pas komen.

Voed jezelf op de juiste wijze

Om jezelf voor de avondklas van brandstof te voorzien, zijn koolhydraten belangrijk: voedsel dat langzaam verteert zoals bonen, bruine rijst of zoete aardappel. Ook een kleine hoeveelheid snel absorberende koolhydraten, zoals fruit of sap, 30 minuten voordat de training begint, is aan te raden. Koolhydraten zijn een grote bron van energie. Natuurlijk is het ook van cruciaal belang om volledig gehydrateerd te zijn voor elke zware training.

Begin op een rustige manier.

Er is een reden waarom vechtsporters als het stereotiep afgeschilderd worden dat de hele dag in een klootster zit te mediteren. Meditatie kan helpen om de focus en reactietijden te verbeteren, wat je een voorsprong kan geven bij het sparren. Mindfulness en vechtsporten zijn complementair, de Shoalin monniken zijn hier het meest bekende voorbeeld van. Probeer eens te mediteren voordat je gaat sporten.

Het belangrijkste is om te onthouden dat een kickboksles geen kickbokstoernooi is, of het nu cardio gericht is of volledig contact. De studenten zijn er om een nieuwe vaardigheid te leren, in vorm te komen en plezier te hebben. Het contactaspect kan ontmoedigend zijn, maar vergeet niet dat er geen verplichting is om iets te doen waar jij je nog niet prettig bij voelt en dat er voldoende tijd is om het te verbeteren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden