Blijvend in balans

Tips voor sneller herstel na een heupprothese

Geplaatst op

Het vervangen van de heup door een prothese kan tegenwoordig binnen één dag. Toch blijft het een chirurgische ingreep, waarbij het lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Om te zorgen dat je zo snel mogelijk herstelt geven wij een aantal tips.

 

Chirurgie is misschien wel de belangrijkste en meest intensieve stap in elk behandelplan, maar het is niet de enige stap die risico’s met zich meebrengt. De herstelperiode na een orthopedische ingreep bestaat meestal uit verschillende belangrijke stappen en processen die bepalend zijn voor de gezondheid en mobiliteit op lange termijn.

 

Dit is het geval bij een operatie waar een heupprothese wordt geplaatst. Heupvervanging is een veel voorkomende ingreep geworden en sinds de jaren zestig, toen deze operaties voor het eerst werden uitgevoerd, is de veiligheid van heupvervangingsoperaties enorm toegenomen. Het uiteindelijke succes van de operatie wordt bepaald door het verloop van het herstelproces.

 

Wat je kunt doen om je herstel te verbeteren

De volgende tips kunnen je helpen bij een soepel en succesvol herstel.

  • Blijf in beweging. De meeste patiënten kunnen binnen dezelfde dag of de volgende dag van de operatie lopen; de meeste kunnen hun normale activiteiten hervatten binnen de eerste 3 tot 6 weken na hun herstel. Zodra lichte activiteiten mogelijk worden, is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging in het herstelprogramma op te nemen. Aanbevolen activiteiten zijn onder andere lopen en lichte huishoudelijke activiteiten (zittend, staand, traplopen). Beweging is essentieel voor een gezond herstel.
  • Besteed aandacht aan voeding en gewicht. Overgewicht kan de nieuwe heupprothese onder druk zetten en slijtage en het risico op complicaties verhogen. Een gezond lichaamsgewicht voor en na de operatie kan helpen om je herstelproces en de uiteindelijke levensduur van de prothese te verbeteren. Zorg ook voor gezonde voeding tijdens je herstel.
  • Oefening ter bevordering van de bloedstroom. Bepaalde oefeningen kunnen helpen om de doorbloeding te bevorderen en stolsels te voorkomen.
  • Maak huishoudelijke voorbereidingen. Je mobiliteit en het vermogen om normale, dagelijkse taken na je operatie uit te voeren, wordt sterk verminderd. Breng vóór de ingreep praktische aanpassingen aan in je huis, zodat de dingen die je nodig hebt, toegankelijk zijn zonder al te veel beweging. Maak bovendien plannen met vrienden, familie of verzorgers om ervoor te zorgen dat er iemand beschikbaar is voor taken zoals koken, baden en boodschappen doen.

Het nemen van voorzorgsmaatregelen en het starten met lichte inspanning vergroot de kans op een soepel en succesvol herstel na een totale heupvervanging.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden