Blijvend in balans

Waar kun je wierook voor gebruiken?

Geplaatst op

Er zijn een aantal zaken waar je wierook voor kunt gebruiken. In deze blog nemen we de toepassingen van deze geurverfrissende stokje met je door. Wierook kopen kun je doen bij een winkel die gespecialiseerd in esoterische zaken. Kijk snel met ons mee en laat je inspireren bij het kopen van je wierook.

Verschillende soorten wierook

Er zijn verschillende landen die wierook produceren: India (de nummer een qua hoeveelheid), Japan en Tibet. Doorgaans is de kwaliteit van wierook uit deze laatste twee landen het best, omdat die uit India over het algemeen meer opvulstoffen zoals lijm bevat. De beste soorten wierook bestaan uit gedroogde hars die uit bepaalden bomen gewonnen wordt. Men maakt dan een kerf in de bast en vangt het vocht dat eruit komt op. Vooral in Arabische landen wordt dit gedaan: amber, copal, olibanum en benzoë zijn bekende wierook bestanddelen. Het gaat hier om korrels die verhit kunnen worden met kooltjes. Dit is ook de wierook die bij rituelen in de Katholieke kerk gebruikt wordt. Het gros van de wierook die op de wereld gebrand wordt, bestaat uit lijm, houtskool, houtpulp en geurstoffen. Je weet dus niet of het allemaal wel zo natuurlijk is wat je brand.

Rituele functie van wierook

Overal op de wereld wordt wierook gebruikt en om verschillende redenen. Tijdens de Rooms-katholieke eredienst wordt wierook gebruikt om te symboliseren dat de gebeden van de gelovigen omhoog stijgen. In Azië is het een vast gebruik om wierook te branden bij een hindoeïstische, boeddhistische of taoïstische tempel. Het gaat dan om de beïnvloeding van de goden of van de eigen gemoedstoestand. In andere landen, zoals in Suriname, wordt wierook gebruikt om boze geesten te verjagen. In deze gevallen heeft wierook een rituele functie. Natuurlijk kun je wierook voor meer prozaïsche doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om je huis lekker te laten ruiken.

Ontsmetten

Vroeger werd wierook ingezet om ruimten te ontsmetten ten tijden van de pest. Maar tegenwoordig ontsmet men onder andere met chloor. In psychiatrische ziekenhuizen wordt wierook nog wel gebruikt, maar dan vanwege de invloed die de geur op de geestelijke gesteldheid van de patiënten heeft.

Arbeidsomstandigheden

Wanneer je wierook gaat kopen is het goed om op de hoogte te zijn van de arbeidsomstandigheden waarin sommige producten gemaakt worden. Je kunt er vanuit gaan dat wierook uit India die spotgoedkoop aangeboden wordt en in een grote hoeveelheid, gemaakt is door kinderen in barakken die de hele dag de stokjes aan het rollen zijn. Wanneer je het niet vertrouwt, vraag dan altijd waar de wierook vandaan komt en of de arbeidsomstandigheden fair zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden