Blijvend in balans

Wereld Kanker Onderzoek Fonds helpt

Geplaatst op

Wereld Kanker Onderzoek Fonds is een essentiële speler als het gaat om de strijd tegen kanker. In deze blog willen we je graag meer vertellen over kanker en de strijd er tegen. Lees snel met ons verder en doe je voordeel met deze informatie. 

Doorbraken in de behandeling tegen kanker

Kanker is een van de grootste doodsoorzaken ter wereld en zal in 2020 tot 10 miljoen sterfgevallen leiden. Maar wetenschappers maken gebruik van kunstmatige intelligentie, DNA-sequencing, precisie-oncologie en andere technologieën om de behandeling en diagnose van de ziekte te verbeteren. Doorbraken zijn onder meer de DNA-sequentiebepaling van meer dan 12.000 kankertumoren en een nieuwe test voor het diagnosticeren van alvleesklierkanker – een van de dodelijkste vormen van kanker.

Kanker kostte in 2020 bijna 10 miljoen mensen het leven en is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken.

Borstkanker, longkanker en darmkanker behoren tot de meest voorkomende vormen van kanker. De sterftecijfers als gevolg van kanker daalden vóór de pandemie. Nu heeft COVID-19 een grote achterstand veroorzaakt bij de diagnose en behandeling van kanker.

Maar de medische vooruitgang blijft de wereld helpen in de strijd tegen kanker. 

Precisie-oncologie

Precisie-oncologie is het “beste nieuwe wapen om kanker te verslaan”, zegt de chief executive van Genetron Health, Sizhen Wang, in een blog voor het World Economic Forum. Hierbij worden de genetische opmaak en de moleculaire kenmerken van kankertumoren bij individuele patiënten bestudeerd. De benadering van precisie-oncologie identificeert veranderingen in cellen die mogelijk de oorzaak zijn van de groei en verspreiding van de kanker. Vervolgens kunnen gepersonaliseerde behandelingen worden ontwikkeld. Omdat oncologische precisiebehandelingen doelgericht zijn – in tegenstelling tot algemene behandelingen zoals chemotherapie – kunnen ze minder schade toebrengen aan gezonde cellen en minder bijwerkingen tot gevolg hebben.

Kunstmatige intelligentie bestrijdt kanker

In India maken partners van het Economisch Wereldforum gebruik van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machinaal leren om de kankerzorg te transformeren. Op AI gebaseerde risicoprofilering kan bijvoorbeeld helpen bij het screenen op veel voorkomende vormen van kanker zoals borstkanker, wat leidt tot een vroege diagnose. AI-technologie kan ook worden gebruikt om röntgenfoto’s te analyseren om kankers te identificeren, op plaatsen waar geen beeldvormende deskundigen beschikbaar zijn. 

Doorbraken in academische zin

Wetenschappers van de academische ziekenhuizen van Cambridge hebben het DNA van meer dan 12.000 kankertumoren gesequeneerd om nieuwe aanwijzingen over de ziekte te onthullen. In de Cambridge University Hospitals in Engeland onthult het DNA van kankertumoren van 12.000 patiënten nieuwe aanwijzingen over de oorzaken van kanker, zeggen wetenschappers. Door de genomische gegevens te analyseren, identificeren oncologen verschillende mutaties die hebben bijgedragen tot de kanker van elke persoon. Bijvoorbeeld blootstelling aan roken of UV-licht, of interne storingen in de cellen. Dit zijn net “vingerafdrukken op een plaats delict”, zeggen de wetenschappers – en er worden er steeds meer van gevonden. “We hebben 58 nieuwe mutatiesignaturen ontdekt en onze kennis over kanker uitgebreid”, zegt Dr. Andrea Degasperi van de afdeling Oncologie van Cambridge.

Vloeibare en synthetische biopsieën

Biopsieën zijn de belangrijkste manier waarop artsen kanker diagnosticeren – maar het proces is invasief en omvat het verwijderen van een deel van het weefsel uit het lichaam, soms chirurgisch, zodat het kan worden onderzocht in een laboratorium. Vloeibare biopsieën zijn een eenvoudiger en minder invasieve oplossing waarbij bloedmonsters kunnen worden getest op tekenen van kanker. Synthetische biopsieën zijn een andere innovatie die kankercellen kan dwingen zich in de vroegste stadia van de ziekte te openbaren.

CAR-T-celtherapie

Een behandeling die ervoor zorgt dat immuuncellen kankercellen opsporen en doden, is onlangs een succes verklaard voor leukemiepatiënten. De behandeling, CAR-T-celtherapie genaamd, bestaat uit het verwijderen en genetisch veranderen van afweercellen, T-cellen genaamd, van kankerpatiënten. De veranderde cellen produceren dan eiwitten die chimere antigeenreceptoren (CAR’s) worden genoemd. Deze herkennen kankercellen en kunnen deze vernietigen. In het tijdschrift Nature kondigden wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania aan dat twee van de eerste mensen die met CAR-T-celtherapie werden behandeld, 12 jaar later nog steeds in remissie waren.

Strijd tegen alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste vormen van kanker. Het wordt zelden gediagnosticeerd voordat het zich begint uit te zaaien en heeft een overlevingskans van minder dan 5% over vijf jaar. Aan de University of California San Diego School of Medicine hebben wetenschappers een test ontwikkeld waarmee in een onderzoek 95% van de vroege gevallen van alvleesklierkanker kon worden opgespoord. Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications Medicine, legt uit hoe biomarkers in extracellulaire vesikels – deeltjes die de communicatie tussen cellen regelen – werden gebruikt om alvleesklier-, eierstok- en blaaskanker in stadium I en II op te sporen.

Gerelateerde berichten

Een massage die helemaal is afgestemd op jouw lichaam

Massage is meer dan alleen ontspanning; het is een manier om je lichaam en geest in balans te brengen. Bij vitaal-welzijn.nl begrijpen ze het belang...

Lees meer

Starten als zzp’er in de gehandicapten zorg? Zo doe je dat

Wil je starten als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) in de gehandicaptenzorg, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Geen...

Lees meer

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden