Blijvend in balans

Worden medicijnen vergoed door mijn zorgverzekeraar in 2021?

Geplaatst op

Het is mogelijk om een vergoeding voor medicijnen te krijgen in 2021. Tevens lopen zes miljoen Nederlanders het risico dat ze in 2021 voor hun medicijnen moeten gaan betalen die ze in 2020 nog vergoed kregen. Dit komt doordat de Overheid de maximale vergoeding voor 2700 geneesmiddelen zal gaan verlagen. Dit doen ze met het doel om de Nederlandse staatkas 140 miljoen euro te besparen. Hierdoor is de hoop voor het verlagen van de geneesmiddelenprijs vanuit de fabrikant nog nooit zo groot geweest.
Deze bezuiniging zorgt ervoor dat veel mensen die afhankelijk zijn van medicijnen de dupe worden. Denk hierbij vooral aan patiënten die last hebben van diabetes, een hoge bloeddruk of astma. Deze patiënten gaan naar verwachting tientallen euro’s meer betalen. Dit kan oplopen tot honderden euro’s in het jaar.

Hoe is de huidige situatie?

Het is mogelijk om een vergoeding voor medicijnen te krijgen in 2020. Tevens worden deze vaak al vergoed vanuit de basisverzekering wanneer de medicatie wordt voorgeschreven vanuit de huisarts of een specialist. De medicijnen die worden vergoed vanuit de basisverzekering staan in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit systeem wordt vanaf de tweede helft van 2021 veranderd waarbij de overheid spreekt van een “hoognodige modernisering.”
De vergoedingslimieten van 2020 zijn namelijk ingevoerd in 1998 en de toenmalige prijzen en marktsituatie. Je kan je voorstellen dat er in 22 jaar enorm veel veranderd is. Veel middelen zijn tegenwoordig goedkoper geworden door concurrentie en een efficiëntere productie.
Volgens de overheid kan de maximale vergoeding en daarbij veel medicijnen omlaag mogen. De kosten voor zorgverzekeraars worden hierdoor ook meer gedekt.

De verwachtingen van dit beleid

Wanneer dit systeem in zal gaan moet de patiënt zelf het verschil gaan betalen tussen het vergoedingslimiet en de daadwerkelijke prijs van het middel. Als dit systeem in zijn werking zal gaan heeft de patiënt geen voordeel meer aan het halen van hun medicatie bij een apotheek. Hierdoor zal de afzet van fabrikanten afnemen waardoor ze hun prijzen weer moeten verlagen om hun product aantrekkelijk te maken. Het kabinet hoopt dat deze druk dus zorgt voor lagere medicijnprijzen waardoor ze uiteindelijk weer volledig vergoed zullen worden voor de patiënt.

De verwachting blijft dat veel patiënten zullen overstappen naar een goedkoper merk geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. Op deze manier zal het een win-win situatie worden voor de patiënt en de verzekering. De patiënt betaalt uiteindelijk namelijk minder en de verzekering hoeft niets te vergoeden.

Wat wordt wél volledig vergoed?

In de volgende situaties krijg je de medicatie toch volledig vergoed:

  • Wanneer er vanwege een tekort aan medicijnen een duurder middel gekocht moet worden.
  • Als er geen goedkopere variant van jouw medicijn bestaat.
  • Als je vanwege medische redenen geen alternatief goedkoper geneesmiddel te verkrijgen is. De huisarts bepaalt nader of dit het geval is.

Zorgverzekeraars 2021 vergelijken

Door goed je zorgverzekering te vergelijken weet jij welke zorgverzekering de beste is voor jou in 2021. Zorgverzekering vergelijken 2021 kan via deze website. Je krijgt dan snel antwoord op de vraag: Wat is de beste zorgverzekering?

Gerelateerde berichten

Microdosering truffels: een kleine stap voor de geest, een grote sprong voor welzijn

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling en mentaal welzijn ontstaat er steeds meer belangstelling voor alternatieve benaderingen. Een van deze...

Lees meer

Ontdek de voordelen van halotherapie thuis met een zoutpijp

Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd, is een traditionele natuurlijke behandelmethode die zijn oorsprong vindt in de zoutmijnen en grotten van...

Lees meer

Welk scheermes past bij jouw huid- en haartype?

Het kiezen van het juiste scheermes is essentieel voor een gladde en comfortabele scheerbeurt. Er zijn verschillende scheermessen op de markt, maar...

Lees meer

Over ons

Lees snel verder op onze site voor meer informatie over in balans blijven.

Contactgegevens

Via info @ blijvend-in-balans.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden